Θήβα: H εκδήλωση για τα 100 χρονια από την Μικρασιατική καταστροφή

5-9-2022









Του Βασίλη Καραμαγκιόλη
Θήβα: Μπορεί το Σάββατο να ήταν η κεντρική εκδήλωση για τα 100 χρονια από την Μικρασιατική καταστροφή, μια φανταστική εκδήλωση, χθες όμως ήταν "μια άλλη εκδήλωση" όπως την ονόμασαν και συμφώνησαν μαζί τους όλοι όσοι παρευρέθησαν και δεν ήσαν λίγοι.
 
Οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης φώτισαν μια άλλη πλευρά της καταστροφής τόσο πολιτικά όσο και πολιτιστικά των Ελλήνων της τότε εποχής που αναγκάστηκαν οσοι τελικά επέζησαν να ξεριζωθουν και να δώσουν και σε εμάς τα φώτα τους.
 

 











 
Και όσο οι ομιλητές κρατούσαν το ακροατήριο μαγεμένο στις θέσεις του και η είσοδος του γέμιζε τον προαύλιο χώρο του Μουσείου της πόλης ο "Συνοικισμος" ίσως ο τελευταίος εν ζωή "Συνοικισμος" σε όλη την ελληνική επικράτεια στεκόταν εκεί, στην τελευταία σειρά να ακούει και αυτός ευλαβικά τα όσα γι αυτόν ειπώθηκαν συμφωνώντας, σε κάποια απολύτως, σε κάποια άλλα εν μέρη ή διαφωνώντας κατά κάποια άλλα, αλλά ήταν εκεί. Άλλωστε η ψυχή του και τα βιώματα του του επιτρέπουν να έχει την δική του οπτική γωνία πέρα από ιστορικές μελέτες, ιστορίες και δημοσιογραφικες εξερευνήσεις. Όπως εκεί επίσης ήταν πολλές γνωστές και άγνωστες μορφές που ήρθαν να ακούσουν. Αλλοι για πρώτη φορά και άλλοι για πολλοστή. Αλλοι ήρθαν απλά να επιβεβαιώσουν αυτά που ήξεραν από γονείς παππούδες ή από τις "από στόμα σε στόμα" ιστορίες που τους εξιστόρησαν γιαγιάδες καθισμένες στις φρέσκοασπρισμενες τότε αυλές στα μικρά σοκάκια της μικρής αυτής γωνίας της Θήβας και παππούδες στα καφενεία της ίδιας αυτής γωνίιας .
 
Μιας Θήβας που πήρε πολλά περισσότερα από όσα έδωσε σε αυτούς τους ανθρώπους, που παράτησαν κακήν κακώς τα σπίτια το βιος και την βολή τους για να ξεκινήσουν το ταξίδι προς το άγνωστο τότε γι αυτούς. Έτσι 100 χρόνια μετά το μόνο που έμεινε να γίνει είναι να τους τιμήσουμε και να κρατήσουμε ζωντανά στην μνήμη μας αυτά που βίωσαν αυτοί και αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εδώ δίπλα μας αλλάζωντας ουσιαστικά εμάς και την πόλη μας. Και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Θήβας μαζί με φορείς της πόλης απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι και μπορεί και θέλει αλλά και το δείχνει εμπράκτως με τις δράσεις του. Προαναγγέλει δε μέσα από αυτές τι θα επακόλουθησει για όσους τους ακολουθούν και παρακολουθουν. Έτσι και χθες λοιπόν μετά τους ομιλητες η μικρή μουσική διαδρομή που ακολούθησε προαναγγελει ουσιαστικά μια άλλη μεγαλη δράση που θα αναγγείλει τις επόμενες ημέρες ο σύλλογος. Μέχρι τότε ας κάτσουμε αναπαυτικά και κλείνοντας τα μάτια ας θυμηθούμε όλοι τις όποιες στιγμές λίγες οι πολλές έχουμε ζήσει στον "Συνοικισμο" μας.


Σχόλια