O Δήμος Θηβαίων τίμησε τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας σε Θίσβη, Δομβραίνα και Χώστια

11-10-2022













Με τον πρέποντα σεβασμό και σε κλίμα συγκίνησης, ο Δήμος Θηβαίων τίμησε και φέτος εκείνους που έχασαν τη ζωή τους κατά την πυρπόληση των χωριών Θίσβης, Δομβραίνας και Χωστίων από τα ναζιστικά στρατεύματα της Κατοχής. 29 Αυγούστου του 1943. Η ημέρα που οι κάτοικοι των τριών χωριών γνώρισαν τη βαρβαρότητα των κατοχικών δυνάμεων και την καταστροφή που φέρνει ο πόλεμος. 79 χρόνια μετά, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές, για να θυμίζουν στις νεότερες γενεές τα δεινά του πολέμου.

Το πρωί της Κυριακής 9 Οκτωβρίου τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δομβραίνας, ιερουργούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, συμπαραστατουμένου από τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μακαριωτίσσης, πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη Θεοδόσιο και ιερείς της περιοχής.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και χαιρετισμοί.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε εκείνους που χάθηκαν κατά την πυρπόληση των τριών χωριών Θίσβης, Δομβραίνας και Χωστίων από τα ναζιστικά στρατεύματα της Κατοχής. Είναι χρέος μας να τους τιμήσουμε και να διατηρήσουμε τη μνήμη τους αιώνια. Να φροντίσουμε, ώστε η ιστορία τους να μην ξεχαστεί από τις νεότερες γενεές. Στο πρόσωπό τους, τιμούμε όλους τους Έλληνες που γνώρισαν το άγριο πρόσωπο του πολέμου, που αγωνίσθηκαν κατά του φασισμού, όλους εκείνους που θυσιάσθηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αγαθά εύθραυστα, που πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε. Διότι όπως δείχνουν οι εξελίξεις των ημερών μας, τίποτε δεν είναι δεδομένο», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, κ. Γιάννης Σταθάς, ο οποίος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχαστούν οι θυσίες όσων αγωνίσθηκαν ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα της Κατοχής, ενώ αναφέρθηκε και στο ανοικτό ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ. Θανάσης Χρήστου, ενώ ακολούθησε και ομιλία για τα γεγονότα της ναζιστικής θηριωδίας και καταστροφής των τριών χωριών από την αρχαιολόγο και επιμελήτρια του Μουσείου Ναζισμού Διστόμου, κ. Αμαλία Παπαϊωάννου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Θηβαίων, κ. Αναστασίου, τους βουλευτές Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου, κ. Ανδρέα Κουτσούμπα και κ. Γιώργο Μουλκιώτη, την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά, τον αντιπρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και Δήμαρχο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς, ταξίαρχο κ. Ιωάννη Σταματάκη, τον διοικητή του Α.Τ. Θηβών, υπαστυνόμο Α’ κ. Χρήστο Φάφα, τον Δήμαρχο Αλιάρτου-Θεσπιέων, κ. Γιώργο Ντασιώτη, τον πρόεδρο του μαρτυρικού χωριού των Χωστίων, κ. Σεραφείμ Δέδε, τον πρόεδρο του μαρτυρικού χωριού της Δομβραίνας, κ. Κώστας Μπούγια – ο οποίος είχε αναλάβει και τον συντονισμό της εκδήλωσης- και τον πρόεδρο του Συλλόγου «Παναγία Μακαριώτισσα», κ. Απόστολο Μουλκιώτη.

Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή κατάθεσης στεφάνου από τον κ. Εμμανουήλ Κωτσογιάννη, έναν από τους ελάχιστους πλέον επιζήσαντες της ναζιστικής θηριωδίας.

Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Δημοσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μπακομήτρος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Σπυρίδων Νικολάου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θηβαίων, κ. Εύα Τζουβελέκη, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Θίσβης, κ. Τάσος Καμούτσης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, κ. Νίκος Κοβάνης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γρηγόρης Παπαβασιλείου, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ, κ. Σταμάτης Χαλβατζής, η πρόεδρος της Κοινότητας Ελλοπίας, κ. Σωτηρία Μποκούζη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ξηρονομής, κ. Στάθης Κεφαλάς, περιφερειακοί και τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων, εκπρόσωποι επιχειρήσεων της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου. Το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά εκπροσώπησε ο κ. Γιώργος Μαστροδήμος.


Σχόλια