ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ:ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ 2023 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

21-2-2023










O Δήμος Θηβαίων με συνδιοργανωτή τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας σας προσκαλούν να διασκεδάσετε, την Κυριακή της Τυρινής 26/2 και την Καθαρά Δευτέρα 27/2 στα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα της περιοχής.

ΘΗΒΑ: ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ – Αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου
συνδιοργάνωση με Παραδοσιακό Σύλλογο Βλάχικου Γάμου Θήβας

Πρόγραμμα :
Kυριακή της Τυρινής
13.00 Οι «Καπεταναίοι» με τον «Πανούση» (υπηρέτη) το φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα (νταούλι και πίπιζα) φέρνουν βόλτα στα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παληκάρια του «μπουλουκιού» τους βλάχους, Μακεδόνες και Λιάπηδες. Συγκεντρώνονται τα «μπουλούκια» στους κεντρικούς δρόμους της Πλατείας και χορεύουν.
16.30 Στο δρόμο του Επαμεινώνδα γίνονται το ΠΡΟΞΕΝΙΟ και τ’ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΜΑΤΑ κι’ από κοντά τραγούδια και χοροί των «καλεσμένων τους» όλου του κόσμου, ντόπιου και ξένου, μέχρι τα χαράματα της άλλης μέρας που παίρνουν τέλος όταν …

Καθαρά Δευτέρα
7.00 το πρωί …σκούζει ο «σκάρος» (εγερτήριο, εωθινό)
8.30 Άναμμα φωτιάς χωριστά σε κάθε «μπουλούκι» στο δρόμο του Επαμεινώνδα και στη θράκα ψήσιμο της προπύρας (πίττας) της νύφης. «Πυρρίχιος» χορός παληκαριών γύρω από την κάθε φωτιά. Γλέντι και χοροί ώσπου ν’αποτραβηχτούν οι βλάχοι για …12.00 μεσημέρι. Τα «μπουλούκια» έχουν συγκεντρωθεί στο γραφικό ξωκλήσι της «Αγιατριάδας» για φαγητό και για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τελετής του « γάμου».
Όλοι μαζί οι βλάχοι στρώνουν κοινό τραπέζι με νηστήσιμα φαγητά (τουρσιά, ελιές, ταραμά, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλια, χταπόδια και λαγάνες) τα οποία μοιράζονται μαζί με τους επίσημους καλεσμένους κι όλον τον κόσμο.
14.00 – 15.00 Ξεκίνημα της «πομπής» και άφιξής της – εξήγηση από τα μεγάφωνα του εθίμου και βλάχικα τραγούδια από ντόπιους τραγουδιστές. Ακούμπημα προικιών «νύφης». Ξύρισμα γαμπρού.
17.00 Κορύφωση του εθίμου με τον «χορό του πεθαμένου» (προχριστιανικό κατάλοιπο) και στη συνέχεια ξεφάντωμα χαράς, γλέντι και χορός.

Καπαρέλλι – «Κιθαιρώνεια»
Συνδιοργάνωση με Κοινότητα Καπαρελλίου
Κυριακή της Τυρινής (26/2)

Πρόγραμμα
Με παραδοσιακή μουσική, φαγητό και άφθονο κρασί θα γιορτάσουν τις Απόκριες στην Κοινότητα Καπαρελλίου, μπαλονοκατασκευές και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες θα ψυχαγωγήσουν τους μικρούς μας φίλους.
Πλαταιές – η Γιορτή της Παραδοσιακής Φασολάδας
Συνδιοργάνωση με Κοινότητα Πλαταιών

Καθαρά Δευτέρα (27/2)
Θα πραγματοποιηθεί «η γιορτή της παραδοσιακής φασολάδας» με ντόπιο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή ζωντανή μουσική, τραγούδια και χορούς.
Βάγια – Tο Φλάμπουρο της Τιμής: Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου
Αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «το Φλάμπουρο της Τιμής» με παραδοσιακό γλέντι, κρασί και εδέσματα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στην κεντρική πλατεία Βαγίων.
Ελλοπία
Θα εορταστούν τα Κούλουμα με παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, τραγούδια και χορούς.
Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί τις Απόκριες!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους
και…
«του χρόνου… στο μέτρο»!!!


Σχόλια