Σεισμός στην Τουρκία: Τα σπίτια των φτωχών και η ταξική διάσταση μιας τραγωδίας

8-2-2023










Το 1999, ο σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους και άφησε πάνω από 250.000 άστεγους. Από τότε, ελάχιστα άλλαξαν.

Μετά τον φονικό σεισμό του 1999 η Τουρκία επισήμως εισήγαγε νέους οικοδομικούς κώδικες που απαιτούσαν οι νέες κατασκευές να είναι ανθεκτικές στους σεισμούς. Τότε είχαν χαθεί 17.000 άνθρωποι. Τώρα είναι άγνωστο πού θα τελειώσει ο μακάβριος απολογισμός. Μέσα σε αυτά τα 24 χρόνια, ελάχιστα άλλαξαν με τους κώδικους να εφαρμόζονται μερικώς, ενώ τα περισσότερα από τα μισά κτίρια ανεγέρθηκαν με παράνομες πρακτικές προς όφελος των εργολάβων και των πολιτικών διαπλοκών (διαβάστε εδώ τι συμβαίνει στη δική μας χώρα).

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στις επαρχίες των Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν και σε Ντιγιάρμπακιρ, Μαλάτια, Ελαζίγκ, Οσμπανίγιε, Κιλίς, Αντιγιαμάν, Σανλιούρφα και τα Aδανα.
 
Κανείς φυσικά δεν αμφισβητεί το μέγεθος του σεισμού και τη σφοδρότητά του, ωστόσο είναι ενδεικτικό πως κατέρρευσαν και κτίσματα νεόχτιστα, που πωλήθηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες ως δήθεν αντισεισμικά. Παράλληλα, οι ανακατασκευές προχώρησαν με εντελώς πρόχειρο τρόπο και με "φθηνά" υλικά.

Σχόλια