Στα… κάγκελα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές – Το τρικ με τις μικρότερες ποσότητες

26-9-2023







Οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τις μικρότερες συσκευασίες και δεν είναι ευχαριστημένοι, ειδικά καθώς η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται εν μέσω ακρίβειας

Μικρότερες ποσότητες με ίδια ή υψηλότερη τιμή. Αυτό είναι το τρικ που χρησιμοποιούν τα σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη και που έχει εξοργίσει τους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει το BBC, η «συρρίκνωση» του μεγέθους στα προϊόντα, διατηρώντας τις τιμές τους σταθερές λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Με την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει ζητήματα όπως το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, οι αρρυθμίες στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι υψηλότεροι μισθοί των εργαζομένων μετά την πανδημία, οι καταναλωτές επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των αυξανόμενων δαπανών παραγωγής.

Είτε πρόκειται για ρολό τουαλέτας είτε για ένα σακουλάκι πατατάκια, η πρακτική που συμβαίνει κυρίως σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού εμφανίζεται στα καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα γαλλικό σούπερ μάρκετ έβαλε αυτοκόλλητα σε προϊόντα για να προειδοποιήσει τους καταναλωτές όταν το περιεχόμενο ενός πακέτου έχει μειωθεί χωρίς αντίστοιχη μείωση της τιμής.
Οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τις μικρότερες συσκευασίες και δεν είναι ευχαριστημένοι, ειδικά καθώς η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται εν μέσω ακρίβειας. Ωστόσο, όσο δυσάρεστο είναι τώρα το σοκ με αυτοκόλλητα, ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα φαίνεται μεγάλο: προηγούμενες εκδηλώσεις του φαινομένου δείχνουν ότι η ιστορία της συρρίκνωσης του προϊόντος δεν τελειώνει όταν ο πληθωρισμός επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όσον αφορά την απογοήτευση των καταναλωτών, «παρατηρούν αυξήσεις τιμών περισσότερο από ό,τι παρατηρούν μείωση του μεγέθους», λέει ο Mark Stiving, με έδρα τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής εκπαιδευτής τιμών στο Impact Pricing, έναν οργανισμό που εκπαιδεύει τις εταιρείες σχετικά με τις τιμές. Ως αποτέλεσμα, λέει, οι εταιρείες χρησιμοποιούν τη μείωση στην ποσότητα των προϊόντων για να αυξήσουν τις τιμές «λιγότερο επώδυνα».

Η Cammy Crolic, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Saïd Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία εστιάζει στη συμπεριφορά των καταναλωτών, συμφωνεί. Επειδή οι καταναλωτές είναι τόσο εστιασμένοι στο πώς οι αγορές τους επηρεάζουν τα πορτοφόλια τους, επισημαίνει πως, «είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν την αύξηση της τιμής παρά το ποσό του προϊόντος που χάνεται, όταν συρρικνώνονται οι συσκευασίες».

Οι καταναλωτές δεν βλέπουν πάντα τις αλλαγές αμέσως. Για παράδειγμα, ένα αγαπημένο ποτό που μπορεί να κυκλοφορούσε σε ένα μπουκάλι 340 γραμμαρίων ένα χρόνο νωρίτερα, μπορεί τώρα να προσφέρεται στην ίδια τιμή, αλλά έχει μειωθεί σε 283 γραμμάρια τώρα.
 
Και οι ειδικοί λένε ότι από τη στιγμή που τα νέα μεγέθη είναι στο ράφι, είναι πιθανό να παραμείνουν έτσι. Ο Phil Lempert, αναλυτής της βιομηχανίας τροφίμων και συντάκτης του SupermarketGuru προσθέτει ότι, εφόσον οι αγοραστές δεν έχουν επιλογή, πρέπει να προσαρμοστούν στις αλλαγές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να στραφούν σε προϊόντα με μικρότερη αξία. Η Lempert με έδρα τις ΗΠΑ υποστηρίζει πως οι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη στα επώνυμα προϊόντα και στρέφοντα σε αυτά που έχουν πιο οικονομικές τιμές. Ωτσόσο δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα πολλών επιλογών. Για παράδειγμα εάν θα πρέπει να αγοράσεις βρεφικό γάλα και το κατάστημα διαθέτει μόνο μία επιλογή, αναγκαστικά θα αγοράσεις το προϊόν ακόμα και εάν έχει μειωθεί η ποσότητα ουτί. Σε γαλλικό σούπερ μάρκετ ένα συγκεκριμένο γάλα για βρέφη από 900 γραμμάρια που ήταν η συσκευασία, τώρα έχει μειωθεί στα σε 830 γραμμάρια.

Ωστόσο, ακόμη και αν ο συρρίκνωση του προϊόντος σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον πληθωρισμό, η Crolic λέει ότι οι καταναλωτές συνήθως δεν βλέπουν τα μεγέθη των προϊόντων να ανακάμπτουν ακόμη και μετά την υποχώρηση των οικονομικών προκλήσεων. Υπάρχουν σπάνιες εξαιρέσεις, αλλά οι εταιρείες γενικά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και μειώνουν τις ποσότητες χωρίς να μειώνουν τις τιμές.

Αντίθετα, συχνά επικρατεί ένα νέο φαινόμενο. «Αφού τα προϊόντα μειώνονται επανειλημμένα σε μέγεθος, ο κατασκευαστής θα κυκλοφορήσει με μια νέα, μεγαλύτερη εκδοχή του, μερικές φορές με ένα φανταστικό νέο όνομα», σημειώνει ο Edgar Dworsky, πρώην δικηγόρος για τα δικαιώματα των καταναλωτών στις ΗΠΑ και ιδρυτής του οδηγού πόρων Consumer World. Και μαζί με αυτό, οι αγοραστές πληρώνουν υψηλότερο κόστος για το συγκεκριμένο προϊόν.

Αυτό συνέβη με τα πατατάκια, οι συσκευασίες των οποίων έχουν μειωθεί σημαντικά, λέει ο Dworsky. Σε προηγούμενες περιπτώσεις μία από τις εταιρείες ανταποκρίθηκε σε αυτή την αλλαγή, κυκλοφορώντας τελικά το μεγάλο μέγεθος της συσκευασίας αλλά με ένα νέο όνομα που θα μπορούσαν να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή.

Ο Dworsky επισημαίνει επίσης πως το ρολό τουαλέτας συρρικνώνεται εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν τα ρολά άρχισαν να γίνονται αρκετά μικρά και το παρατήρησαν οι καταναλωτές, οι κατασκευαστές άρχισαν να επαναφέρουν μεγαλύτερα μεγέθη. Καθώς μεγαλύτερες συσκευασίες έφτασαν στα ράφια, εταιρείες άλλαξαν το μάρκετινγκ, ονομάζοντάς τα «διπλά», «τριπλά» και ακόμη και «μέγα» ρολά. Και τώρα τα ρολά γίνονται ολοένα και μικρότερα.
Είτε τα σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα για να προειδοποιούν τους αγοραστές είτε όχι, είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να συμβιβαστούν με αυτό που συμβαίνει. Και καλό είναι να φροντίσουν οι καταναλωτές να μην πέσουν στην παγίδα αυτού του μεγέθους ultra mega, super-duper στο ράφι.

Σχόλια