Κακοκαιρία Daniel: Πώς θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις – Τον Οκτώβριο η προκαταβολή για γεωργούς και κτηνοτρόφους

13-9-2023








Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση που βιώνουν οι πληγέντες στις περιοχές της Θεσσαλίας έδωσαν οι αρμόδιοι φορείς από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
Κακοκαιρία Daniel: «Πονοκέφαλος» η διαχείριση των νεκρών ζώων – Αυγενάκης: Αρμοδιότητα των Δήμων και της Περιφέρειας

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος εξήγησε ότι η πλατφόρμα https://arogi.gov.gr/ έχει ανοίξει για την κατάθεση αιτήσεων για αποζημιώσεις από τους πληγέντες σε Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα. Διευκρίνισε ότι δεν αφορά μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες πληγέντων ή συγκεκριμένες περιοχές αλλά αφορά όλους όσους έχουν χτυπηθεί από την κακοκαιρία στην Θεσσαλία.
 
Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα χωριά που επλήγησαν ολικά από την κακοκαιρία, όπως ο Παλαμάς Καρδίτσας. Αυτό σημαίνει ότι:

Για αυτήν την κατηγορία δεν απαιτείται αυτοψία για να καταβληθεί η αποζημίωση για την οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες

Δρομολογείται η διαδικασία αποζημίωσης άμεσα χωρίς την κατάθεση αίτησης
Όπως εξήγησε ο Χρήστος Τριαντόπουλος όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν την αποζημίωση των 6.600 ευρώ ο κάθε ένας είτε ανήκουν στα χωριά που επλήγησαν ολικά είτε σε άλλες πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Παράλληλα τόνισε ότι τα αρμόδια κλιμάκια έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 5.000 αυτοψίες. Ωστόσο ανέφερε ότι δεν απαιτείται από τους κατοίκους να κρατήσουν την χαλασμένη οικοσκευή στα σπίτια τους. Μπορούν κανονικά να τραβήξουν φωτογραφίες από την καταστροφή και να προχωρήσουν κανονικά με τον καθαρισμό των σπιτιών τους πριν γίνει η αυτοψία.

Τον Οκτώβριο η προκαταβολή των αποζημιώσεων για γεωργούς και κτηνοτρόφους
Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους από την θεομηνία «Daniel» που έπληξε τη Θεσσαλία, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Συντονιστικό της Λάρισας.

Όπως είπε, «ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς» και διευκρίνισε ότι αφορά τη ζωική και φυτική παραγωγή και «όχι για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, που αρμόδια είναι η Κρατική Αρωγή και ο κ. Τριαντόπουλος».

Στην περιοχή βρίσκονται 27 μικτά κλιμάκια του ΕΛΓΑ που έχουν ξεκινήσει εκτιμητικό έργο, ενώ για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει ανοίξει στη Λάρισα γραφείο παροχής πληροφοριών.
 
Για τις εκτιμήσεις που καλύπτονται από την Κρατική Αρωγή, όπως είπε, υπάρχει συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, που θα ενισχύσουν τα κλιμάκια με στελέχη τους.

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων. Όπως δήλωσε, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

– 49.050 αιγοπρόβατα
– 19.295 χοίροι
– 4.186 βοοειδή
– 40.330 πτηνά
– 43.980 μελισσοσμήνη

Η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων.
Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλεγεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.

Σχόλια