«SOS για τους αγρότες της Βοιωτίας-άμεση αποζημίωση λόγω της χαλαζόπτωσης»

29-9-2023









Ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, ζητά την άμεση στήριξη των παραγωγών στην Βοιωτία, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από έντονη χαλαζόπτωση.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στους καλλιεργητές του επάνω κάμπου του Δήμου Λιβαδειάς, και ειδικά στα χωριά Παρόρι, Μαυρονέρι, Δαύλεια, Άγιο Βλάσιο, Χαιρώνεια, Ανθοχώρι, Προφήτη Ηλία και Βασιλικά, μετά την πρωτοφανή και έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την 25η Σεπτεμβρίου 2023.

Τονίζεται επίσης ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιος κυρίως σε έτοιμες για συγκομιδή καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, τριφυλλιού και όχι μόνο.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς, εκτός από την έλλειψη αποτελεσματικής αγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, δέχονται και τα πλήγματα από τα ακραία φυσικά φαινόμενα, ενώ η κάλυψη εκ μέρους του ΕΛΓΑ είναι πλημμελής έως ανύπαρκτη, καθώς πολλοί αγρότες δεν έχουν αποζημιωθεί για τις περσινές ζημιές.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:
​Πότε θα γίνει η καταγραφή των ζημιών από τους αρμόδιους φορείς.
​Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν και με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα, ώστε ενόψει και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, να αποζημιωθούν στο 100% της καταστροφής οι πληγέντες αγρότες – παραγωγοί των πληγεισών περιοχών στη Βοιωτία.

Σχόλια