Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε τα φίλτρα στα κλιματιστικά – Ο κίνδυνος και τα προβλήματα από την κακή συντήρησή τους

14-6-2024 

Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται η συντήρηση των κλιματιστικών, τονίζουν ειδικοί, την ώρα που ο πρώτος καύσωνας έφτασε ήδη στη χώρα μας. «Αν δεν υπάρχει η ετήσια συντήρηση των κλιματιστικών, δεν έχουμε πλέον κανένα ενεργειακό όφελος. Καλό είναι μία φορά τον χρόνο να καθαρίζουμε τα φίλτρα των κλιματιστικών», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι υπάρχουν και λόγοι υγείας για τη συντήρησή τους», σημειώνει ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.
 
Ο Κωνσταντίνος Αντώνογλου, τεχνικός κλιματιστικών και ιδιοκτήτης καταστήματος, εξήγησε ότι «το φρέον δεν το αλλάζουμε, το ελέγχει ο τεχνικός. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται πολύ καλή συντήρηση στα κλιματιστικά γιατί έτσι αποδίδουν καλύτερα και έχουμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Πρέπει να καθαρίζουμε και μόνοι μας τα φίλτρα που έχει η κάθε συσκευή. Συγκεκριμένα πρέπει να το κάνουμε αυτό κάθε μήνα αν είναι δυνατόν».
 
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, έκανε ειδική αναφορά στη νόσο των λεγεωνάριων και τόνισε: «είναι από ένα βακτήριο, κάνει πνευμονία, δεν είναι απλά τα πράγματα. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να ξέρουμε κάθε πότε πρέπει να γίνεται η συντήρηση».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και για τους οικολογικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και για να δροσιζόμαστε χωρίς να πληρώνουμε πολλά χρήματα.
Έξυπνοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας για τον κλιματισμό κατοικιών
 
Δροσίζομαι χωρίς να πληρώνω ρεύμα – Παθητικός Δροσισμός
Κατεβάζουμε τέντες και ρολά ή κλείνουμε παντζούρια παραθύρων που βρίσκονται σε Ν,ΝΔ,ΝΑ τις μεσημεριανές ώρες μέχρι την δύση του ηλίου

Ανοίγουμε όλα τα κουφώματα και κυρίως τα διαμπερή για μιάμιση ώρα κατά τις νυχτερινές ώρες
Τοποθετούμε θερμοανακλαστικές – αντιηλιακές μεμβράνες στα τζάμια των παραθύρων που έχουν Ν, ΝΑ, ΝΔ προσανατολισμό

Γεμίζουμε τις βεράντες μας με γλάστρες από παχύφυλλα φυτά για να βοηθήσουμε την αδιαβατική ψύξη
Καταβρέχουμε τις απογευματινές ώρες τις βεράντες μας ώστε να βοηθήσουμε την εξατμιστική ψύξη
Δεν τοποθετούμε ποτέ τα κλιματιστικά μηχανήματα πλησίον σε συσκευές που παράγουν θερμότητα και όταν λειτουργούν πάντα έχουμε όλα τα ανοίγματα κλειστά Αλλάζουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λαμπτήρες τεχνολογίας led

Σχόλια